Nahajate se:
Domov Javne službe Zaščita in reševanje Zaščita in reševanje

Zaščita in reševanje

Člani (mandat 2014 do 2018)
 • poveljnik Marko ŽAGAR
 • namestnik poveljnika Peter GUBANC
 • članica Renata KOSEC
 • članica Tina URANKAR
 • član Janez KOSIRNIK
 • član Matjaž MERKUŽIČ
 • član Janez BRECELJNIK
 • član Vido KOKALJ
 • članica Boža VIDMAR
 • član Aleš STRAŽAR
 • član Matija PODOBNIK
 • član Darko JENKO
 • član Janez ANŽIN
 • član Sašo KOKALJ
 • član Franci ŽANKAR

Sistem zaščite in reševanja v občini Domžale

Občina Domžale je tako kot celotna Slovenija izpostavljena naravnim nesrečam, ki pomenijo oviro v njenem razvoju. Poleg nesreč, ki jih povzročajo naravnogeografske značilnosti, se ogroženost povečuje tudi z urbanizacijo in industrializacijo okolja, ki pa sta v razvoju celotne družbe skoraj neizogibna. Na podlagi ocen ogroženosti je občina Domžale najbolj ogrožena pred potresom, nevarnimi snovmi, požari, poplavami ter neurji. V sodobnem svetu pa ni možno izključiti tudi večjih nesreč v prometu in terorističnih dejanj.

Za ukrepanje ob naravnih in drugih nesrečah ima občina Domžale organiziran zaščitno-reševalni sistem, katerega vodi poveljnik Civilne zaščite Občine Domžale s člani štaba Civilne zaščite Občine Domžale. V sistem so, poleg občinske Gasilske zveze kot najmnožičnejše organizacije, vključena še prostovoljna društva, podjetja in zavodi, ki v okviru svoje dejavnosti lahko ukrepajo v primeru naravnih in drugih nesreč. Sistem deluje v skladu z javnimi operativnimi načrti, ki so na vpogled na Oddelku za premoženjske zadeve Občine Domžale.

Za uspešno delovanje sistema je potrebno izvajati stalna usposabljanja in urjenja reševalcev ter vodstvenega kadra. Vsako leto je tako, poleg vrste rednih usposabljanj posameznih reševalnih enot, potrebno izvesti več manjših in obsežnejših vaj, v katerih se preizkuša njihova pripravljenost in usposobljenost.

Občinski štab za Civilno zaščito

Občinski štab za Civilno zaščito izvaja operativno in strokovno vodenje zaščite in reševanje v občini Domžale.

Delo štaba vodi poveljnik Civilne zaščite, ki ima svojega namestnika. Člani štaba poveljniku pri vodenju nudijo strokovno pomoč s področij: gasilstva, gradbeništva, kemije, komunalne infrastrukture, medicine, strojništva, logistične podpore, nastanitve, komunikacij, operative in odnosov z javnostmi.
Štab se aktivira, ko je obseg nesreče tako velik, da je ni mogoče obvladovati v okviru javnih služb. Za svoje delo je poveljnik Civilne zaščite odgovoren županu. Poveljnik in člani štaba naloge opravljajo kot obvezniki sodelovanja v Civilni zaščiti.

Od leta 1990 dalje je bil Občinski štab Civilne zaščite, v primeru naravnih in drugih nesreč, aktiviran več kot štiridesetkrat in sicer v operativni ali celotni sestavi. Posredoval je ob poplavah, neurijih, požarih in požarni ogroženosti, suši, vojni za Slovenijo, sprejmu in nastanitvi beguncev, visokem snegu in drugih nesrečah, ki so prizadele našo občino. Več kot polovico intervencij je bilo zaradi poplav.

Vsaki dve leti Občinski štab Civilne zaščite organizira in izvede večjo občinsko zaščitno-reševalno vajo ter se udeležuje usposabljanj po specialnostih in različnih naravnih nesrečah. Člani štaba morajo poleg ustrezne izobrazbe in usposobljenosti opravljati redna in obnovitvena usposabljanja in urjenja.

Javna gasilska služba 
Prostovoljna društva
Gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije
Občinske zaščitno-reševalne vaje
Objave

Povezane objave

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?