Nahajate se:
Domov O domžalah Pobratene občine

Pobratene občine

RŰTI, ŠVICA
Slovensko društvo SD Slovenija Rűti in Občina Domžale sta 4. septembra 1982 na slovesnosti v Švici podpisali Dogovor o medsebojnem sodelovanju, na izobraževalnem, kulturnem in telesnokulturnem področju. To je bil začetek uspešnega sodelovanja, ki traja še sedaj, saj je Občina Domžale 4. februarja 2017 z društvom v Rűtiju praznovala kar dva jubileja: 40. rojstni dan  Slovenskega društva Slovenija Rűti in 35 let skupnega dela z Občino Domžale. Desetletja sodelovanja in prijateljstva so prinesla vrsto aktivnosti, med katerimi so bile posebej pomembne tiste, povezane s Slovensko dopolnilno šolo v Švici. Otroci, ki obiskujejo tovrstno šolo, so bili namreč večkrat v povezavi z Osnovno šolo Domžale, v naši občini, tudi pri pouku in tako utrjevali slovenski jezik. Sodelovanje  je stkalo neštete vezi med posamezniki, tudi med društvi ter tako za društvo kot občino veliko pomeni, saj bogatimo življenja hkrati pa promoviramo našo občino in domovino, nikoli pa ne bomo pozabili tudi pomoči SD Slovenija ter drugih društev  v Švici v prizadevanjih za samostojno Slovenijo. Za iskreno prijateljstvo in sodelovanje je Občina Domžale SD Slovenija Ruti v letu 2017 podelila bronasto priznanje.

KOPRIVNICA, HRVAŠKA

Sodelovanje med mestom Koprivnica na Hrvaškem in Občino Domžale se je začelo v letu 1977. Potekalo je med občino, posameznimi tedanjimi družbenopolitičnimi organizacijami, tudi društvi, uredništvoma lokalnih glasil, podpisan pa je bil tudi  sporazum. V tem času sta Koprivnica in Domžale sodelovali zelo intenzivno na različnih področjih, tudi gospodarskem, kjer je v času krize ob pomanjkanju posameznih artiklov prišlo tudi do konkretne pomoči z obeh strani. Že od samega začetka je najbolj vsestransko sodelovanje obeh gasilskih zvez. Ob 10-letnici sodelovanja je Občina Domžale mestu Koprivnica  podelila zlato plaketo za uspešno sodelovanjem ki ni bilo nikoli pretrgano, je bilo pa različno intenzivno.

Z namenom ustvarjanja in razvijanja še kvalitetnejših medsebojnih odnosov in sodelovanja na gospodarskem, kulturnem, vzgojno-izobraževalnem ter drugih področjih življenja in dela ter razvijanja in krepitve prijateljskih odnosov sta občini v letu 2010 ponovno podpisali Sporazum o sodelovanju in prijateljstvu, ki je osnova za sodelovanje obeh pobratenih občin ter v njunih okvirih sodelovanja društev, zvez, ustanov, zavodov  in posameznikov. Vodstvi se srečujeta ob občinskih praznikih, izmenjujejo se nastopi kulturnih skupin na tradicionalnih prireditvah, redki pa niso niti obiski predstavnikov posameznih zavodov, ustanov in zvze z namenom spoznavanja in izmenjave izkušenj. hkrati pa  izkušnje izmenjujejo posamezne zveze in društva, v zadnjih letih pa se krepi sodelovanje na turističnem področju – predstavitev kulturne dediščine na posameznih prireditvah. Občini sta bili že uspešni tudi pri koriščenju evropskih sredstev za posamezne projekte.  

EUCLID, ZDA

Sodelovanje med Euclidom, ZDA, in Občino Domžale je bilo zelo kratkotrajno. Začelo se je z obiskom slovenskega otroškega zbora iz tega mesta v Domžalah  in skupni prireditvi v Poletnem gledališču na Studencu, ki ji je prisostvovala tudi delegacija iz Euclida, vendar je kasneje sodelovanje zamrlo.

 

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?